Meny

Välkomna till Stävie Ryttarförening

Funktionär

Tävlingsverksamheten är en förutsättning för att vi ska kunna ha och driva vår fina anläggning. Det är därför viktigt att vi alla hjälps åt så att våra tävlingar kan genomföras!

Du som använder anläggningen och/eller är med på kurs räknas som s.k. aktiv medlem och ingår då i föreningens Funktionärsorganisation. Ju mer du använder anläggningen, desto fler pass gäller för dig. 

Kriteriet för att räknas som aktiv medlem är om du: 

 • Har löst avgift för anläggningskort
 • Är andelsägare som använder anläggningen
 • Är kursdeltagare

Inför varje termin görs ett nytt schema med nya pass utifrån önskemål från/och aktiva medlemmar. Ett pass motsvarar ca 1/2 dag (fm eller em). 

Antalet pass/medlem varierar och är beroende på följande:

 • Hur många tävlingsdagar som planeras
 • Hur många aktiva medlemmar som finns 

Ett riktmärke per termin är att om du rider på anläggningen ca 1-2 ggr/månad får du ca 3 pass, 1-2 ggr/vecka får du ca 4 pass. Du som rider på anläggningen mer eller mindre dagligen får ca 6 pass. Ett pass är ca 4 timmar +-, beroende på antalet starter. Antalet pass kan såklart komma att justeras när vi sammanställt alla medlemmar och hur många funktionärer som behövs. 

Medlem under 13 år ska ha en ansvarig vuxen närvarande. Den vuxne kan vara ansvarig för andras barn, görs lämpligen upp förmyndare mellan. 

Självklart är även du som inte är s.k. aktiv medlem välkommen att hjälpa till som funktionär för sporten och föreningens skull. Utan funktionärer- inga tävlingar. Och gott kaffe bjuder vi på!

Bytta pass:
Om du inte kan komma på ditt/dina pass eller får förhinder ska du själv ordna ersättare. Detta gör du genom att byta med någon annan funktionär via Stävies FB-sida för Medlemmar. Din ersättare måste ha erfarenhet av just den typ av pass/syssla som du säljer. Det är ordinarie funktionär som ansvarar för att ersätttare har tillräcklig erfarenhet för att klara av passet. Kostnad 300:- per halv dag (1 pass) betalas direkt till din ersättare.
Maila sedan ändringarna till resp. Tävlingsledare.


Här finns mer, utförlig information om vår Funktionärsorganisation:

Om du kör ärende åt Stävie RF för att t.ex åka på utbildningar, köpa priser, mat el dyl kan du få körersättning med 25 kr/mil. Kontakta kassören så får du hjälp med detta.

Olika funktionärspass

Din roll som funktionär är helt avgörande för att några tävlingar ska kunna arrangeras. Här finns några av de olika Funktionärspass som behövs under en tävling beskrivet: 

 • Tävlingsledare: Som tävlingsledare är du ansvarig för tävlingen och har gått utbildning via Skånes Rf. Du är den som skapar propositionen, gör funktionärsschema, bokar domare & banbyggare och ser till att det finns priser hemma. Du är också ansvarig för att anläggningen är i gott skick (med hjälp av andra) för att ha tävling. När tävlingen väl drar igång är det dags att ta ett djupt andetag och njuta av alla ritter och hoppas att allt man förberett är på plats. 
 • Ringmaster till banan: Är den som släpper in rätt ekipage på banan. Ofta ett roligt pass om man vill följa ryttare både på framridning och på banan. Kräver en stark röst och visst tålamod då man träffar både nervösa ryttare och medföljande. 
 • Ringmaster till framhoppningen: Ropar in nästa på tur som får börja hoppa fram. Kräver också en stark röst och ibland både solskyddsfaktor eller regnkläder. 
 • Banpersonal hopptävling: Hjälper banbyggaren att ändra banor mellan klasserna/kategorier. Plocka upp bajs och krattar efter hästar som tävlar samt släpper ut de ryttare som är klara på banan. Vill du följa ryttarna på nära håll är det här du ska vara! Kräver att du har viss kunskap om hur en hopptävling går till samt hur skållor och hindermaterial fungerar. 
 • Tidtagare hopptävling; Sitter bredvid domaren i domartornet. Kräver en viss datorvana och man måste vara lite stresstålig. Ett roligt pass om du vill följa alla ryttare på banan och få det senaste skvallret😉.
 • Domarsekreterare: Kräver inga förkunskaper mer än att man är skrivkunnig. Ett roligt pass om du vill följa varje ekipage. Som skrivare till en dressyrdomare är detta ”the place to be” om du vill lära dig mer!
 • Sekretariatet: Den som är ansvarig måste ha god kunskap i TDB (Tävlingsdatabasen) samt Equipe. Före tävlingen förbereder du tävlingen, gör startlistor och publicerar på Equipe online. På tävlingsdagen fixar du med startlistor, svarar på frågor, kollar vaccinationer och är navet för hela tävlingen. Hit kommer alla med mer eller mindre konstiga frågor 😊både före, under och efter tävlingen. 
 • Cafeterian: Kanske tävlingens viktigaste plats om du frågar vissa. Är på plats en timme innan tävlingen börjar för att koka kaffe och göra bullar. Måste ha bra ordningssinne, vara stresstålig och tycka om att träffa folk. Här gör du alla besökare glada!